U bent hier: Home » ... » Expedities » Expeditie Antarctica

Expeditie Antarctica 2011 (CAMBIO — ANT-XXVII/3)

Deze pagina naar iemand opsturen Deze pagina afdrukken
Banner

De Zuidpool is de komende maanden opnieuw het onderzoeksgebied voor ervaren poolreiziger Henri Robert, die er onderzoek voert naar de gevolgen van de klimaatverandering. Tijdens deze expeditie wordt hij vergezeld door Charlotte Havermans, die voor het eerst het ruime (ijskoude) sop kiest met de Duitse ijsbreker Polarstern. Collega Cédric d’Udekem d’Acoz ondersteunt de expeditie van op het thuisfront in Brussel.

Volg hier de expeditie op de voet...

 

pijl rechts Volg de live positie en afgelegde weg van de Polarstern! (*)


De expeditie

Het smeltende poolijs is een van de meest in het oog springende gevolgen van de klimaatverandering. Op de Zuidpool is de Larsen-ijsplaat daar het ultieme voorbeeld van: op 10 jaar tijd ging maar liefst 3.000 km² van deze ijsvlakte verloren. Er kan dus stilaan beter worden gesproken van de Larsen Baai...
Door het massale smelten zijn de omstandigheden totaal veranderd voor de gespecialiseerde fauna die onder de ijsplaat leefde. De soorten die er eens een thuis hadden, overleven deze veranderingen mogelijk niet, en de vrijgekomen leefplek nodigt uit tot herkolonisatie door nieuwe soorten. Een internationaal team van onderzoekers wil inzicht krijgen in de gevolgen hiervan voor de structuur en dynamiek van het mariene leven tijdens een Zuidpoolexpeditie van 8 februari tot 20 april 2011.


 Ook ons departement Invertebraten stuurt haar onderzoekers uit. Henri Robert en Charlotte Havermans zijn gespecialiseerd in het onderzoek van amfipoden of vlokreeftjes. In de Zuidelijke IJszee komen meer dan 850 beschreven soorten van deze kleine kreeftachtigen voor; ze drukken er dan ook een belangrijke stempel op de voedselketen. Het doel van onze wetenschappers tijdens deze expeditie: een beter inzicht verwerven in de diversiteit, morfologie en verspreiding van deze schaaldiertjes, en hun weerstand tegen verstoringen van het fragiele mariene ecosysteem in de Zuidelijke IJszee.
Deze expeditie is een internationale samenwerking met de steun van het Alfred-Wegener Institute for Polar and Marine Research in de Helmholtz Association (RV Polarstern). Meer informatie over het Instituut en de Polarstern: http://www.awi.de/en/home/. (*)

(*) Deze pagina wordt geopend in een nieuw venster, en is enkel beschikbaar in Engels en Duits.


Logo AWILogo CambioLogo Belspo
 
Laatst gewijzigd : 02 mei 2011